Back to school | Back to work

01/09/2022

Terug naar school en het werk met een goed gevulde boterhamdoos!

Image
dsfs

De nieuwe boekentassen staan klaar, het schoolgerief wordt aangekocht, het thuiswerk wordt afgebouwd en de boterhamdozen komen uit de kast. Het is weer zover! Begin elke dag met een gezond en gevarieerd ontbijt. Je verzet bergen na een evenwichtige lunch. 

In een evenwichtige voeding moet minstens 55 % van de energie afkomstig zijn van koolhydraten en voornamelijk van meervoudige koolhydraten (zetmeel). Graanproducten zoals brood zijn belangrijke leveranciers van deze meervoudige koolhydraten en brengen tegelijkertijd voedingsvezels, plantaardige eiwitten, vitaminen (vooral vitamine B1 en niacine) en mineralen aan (vooral ijzer, magnesium, zink en fosfor).

Brood is in onze eetcultuur al van oudsher het hoofdbestanddeel van meestal 2 hoofdmaaltijden, het ontbijt en de tweede broodmaaltijd ’s middags of ’s avonds.

"De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid brood varieert van 5 tot 12 sneden naargelang de leeftijd en de fysieke activiteit. De ondergrens geldt voor kinderen vanaf 6 jaar en 60-plussers, de bovengrens geldt voor volwassen mannen met een middelmatige tot hogere activiteitsgraad."

Pimp die boterham!

Eerst en vooral: varieer in het type brood: volkorenbrood, roggebrood, speltbrood, notenbrood, ciabatta, focaccia, malse sandwiches, knapperige pistolets, wraps, pitabroodjes…

Snijd het brood in verschillende vormen: de ene keer driehoekjes, de andere keer vierkanten, rechthoeken, maak cirkels met een omgekeerd glas of vormpjes… Of rol het brood op. Combineer telkens met voldoende groenten en fruit! Handige links:

Image
Stropkesbrood